Iris poster

 

december 2022 en februari 2023

 

 

20221212 REPRISE Het Diner

April 2022

PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ

Gevallen van alledaagse waanzin

“Zoiets had ik nog nooit gezien een toneelstuk dat zo modern is met alle kwalen en kwellen van nu, situaties die nu ook zouden kunnen voorkomen.”

1, 2, 3, 8, 9, 10 april 2022

2022 GvAW

Kijkwijzer 12kijkwijzer Grof Taalgebruik

Ons Eygen Landt speelt de absurdistische tragikomedie ‘Gevallen van alledaagse waanzin’, waarin vrijgezel Peter probeert om Janna, de liefde van zijn leven, terug te veroveren. Zijn excentrieke vriend Mug, een expert in gedumpt worden, geeft hem graag wijze raad. In zijn ogenschijnlijk normale bestaan komt Peter een verscheidenheid aan bijzondere figuren tegen die zijn leven kleur geven. Zijn neurotische moeder vermoedt dat zijn vader dementie heeft, de buren vragen om bijzondere gunsten en vriend Mug doet geheime experimenten met huis-tuin-en-keukenvoorwerpen. Peter valt van de ene toevalligheid in de volgende onvoorziene gebeurtenis. Uiteindelijk is iedereen op zijn eigen manier zoekend naar liefde, contact of geluk. Maar wie is nou normaal? Als niemand normaal is; wat is dan waanzin?

Als niemand normaal is

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Van 1 tot 9 november 2019 presenteert Ons Eygen Landt:

GROF SCHANDAAL!

Ludovicus Groffen, een burgemeester in oorlogstijd 

 

Theaterproductie

Met het project ‘Grof Schandaal! Ludovicus Groffen, burgemeester in de oorlog’ wil Toneelstichting Ons Eygen Landt (O.E.L.) een opzienbarende theaterproductie neerzetten in de Lidwinakerk in Best. Deze kerk leent zich door zijn ronde vorm, oplopende vloer en prima akoestiek uitstekend voor de voorstelling. Overkoepelend aan deze productie is het thema:

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’.

Uitgangspunten

Het script is speciaal voor toneelstichting Ons Eygen Landt in het kader van de viering Best-200-jaar geschreven en hierin worden verhalen en gebeurtenissen van vóór, tijdens én na de Tweede Wereldoorlog in Best verwerkt. Een verhaal waar het publiek zelf een oordeel over wat “goed” en “fout” was kan vormen.

Dit stuk is geïnspireerd op de Netflix serie The Good Place, Film Twelve angry men, Hoorspel Groffen een oorlogsburgemeester en verschillende spelprogramma’s.

Een spannend en aangrijpend verhaal, waarin humor niet ontbreekt, deels opgetekend uit de monden van overlevenden, deels historisch geworteld  en deels geromantiseerd.

Het verhaal

Burgemeester Groffen is weliswaar aanleiding voor het verhaal maar het thema is actueel en relevant.

Het gaat om wat je wel of juist niet doet in bizarre periodes.

Goed? Of fout? Die vraag lijkt eenvoudig te beantwoorden.

Iemand helpen vinden we goed, iets stelen vinden we fout.

Daar zal iedereen het over het algemeen wel zo ongeveer over eens zijn. Maar wat als je een Duitser helpt om ondergedoken gezinnen op te sporen. Is dat dan goed? Of juist heel fout?

Of als je in het holst van de nacht een belangrijk document van de Duitse bezetter steelt?

Is dat dan fout omdat het stelen is?

In dit stuk gaat het om de vraag: wat is goed en wat is fout?

Maar simpel is het beantwoorden van deze vraag lang niet altijd.

Inhuldiging burgemeester Groffen in Best1941 inhuldiging Groffen Gemeentehuis

Er is altijd sprake van een context.  Van omstandigheden. Van situaties waar niemand om gevraagd heeft, maar die er wel toe doen. In deze voorstelling wordt het publiek uitgedaagd om een oordeel te vellen over de oorlogsburgemeester Groffen.

In eerste instantie lijkt hij zo schuldig als wat.

Maar aan de hand van feiten uit de geschiedenis pellen we zijn verhaal af en komen er langzaamaan achter dat er altijd een andere kant is en het verhaal van Groffen eigenlijk vooral voor hem een tragisch einde kent.

Er wordt een duidelijke link gelegd met de keuzes van social media in 2019. Wanneer ben je goed en wanneer ben je fout? En wanneer gaat het zó fout in de wereld om je heen dat je je verplicht voelt iéts te doen, om in te grijpen, hoe klein of groot ook.

In de huidige wereld groeit de polarisatie. Meningen worden aangescherpt en uitvergroot. Met name door de anonimiteit van social media is de scheidslijn tussen verschillende bevolkingsgroepen met verschillende meningen groter dan ooit. Een bijzonder fenomeen dient zich aan: de wereld om ons heen wordt steeds kleurrijker en veelzijdiger maar ons individuele leven en de informatie die wij onder andere via social media krijgen wordt steeds eenzijdiger.

Ons Eygen Landt wil met deze productie laten zien dat onvoorspelbare gebeurtenissen onvoorzien veranderingen teweeg kunnen brengen ook in een kleine samenleving. Vreedzaam samenwonen slaat om in wantrouwen, jaloezie, vijandschap en persoonlijk gewin. Maar ook bevordert het saamhorigheid, opstaan van anderen als helden, en het besef dat “goed” en “kwaad” relatieve begrippen zijn. Deze productie gaat niet alleen over vroeger, het gaat zeker ook over nu.

 

Speeldata:

1 t/m 9 november

tickets vanaf half augustus te koop via deze site

 RollupBanner2 GS 85x210cmkopie

 

Grof Schandaal! wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsors:

NFB coatings NFB Coatings

Industrial Auctions 300 dpi Industrial-Auctions

McDonaldsBest McDonald's Best

T Company T-Company Best

A7 VanKemenade Logo Bestratingen PMS Ukopie

 Anjazz  Afbeeldingsresultaat voor bmw van laarhoven  Fried van de Laar   hartlogo bloemerie best nlkopie             Oranjedak

Meulengraaf                 625 Schepens Logo Webkopie

Styx     Grof Schandaal hoofdsponsors zonder Goed 

Onze overige sponsors:

Best Zoo / Bike Best / HTB Accountant en adviseurs /

Prinsenhof zalencentrum / Bouwbedrijf Van Laarhoven /

Rijschool Wim Verbeek

Bloedroof en Moederfiguur

BR A5 Final

MF A5 Final

Ons Eygen Landt brengt dit jaar een avond met twee een-akters, Bloedroof en Moederfiguur. Beide voorstellingen hebben als hoofdpersoon een moeder. Bloedroof, een modernere bewerking op de klassieker Medea vertelt het verhaal van een wanhopige vrouw die door haar man verlaten is. Deze tragedie zal het publiek het nodige kippenvel bezorgen. Als mooie tegenhanger wordt Moederfiguur gespeeld. Hierin volgen we een vrouw die volledig vast zit in haar rol als moeder, zelfs wanneer haar buren ineens op de stoep staan. Deze luchtige en humoristische voorstelling bezorgt het publiek een dosis komische herkenningen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toneelstichting Ons Eygen Landt nodigt u uit voor gratis spellessen.

fotografiemarijke Jeugd OEL loverloser 2018 112

voor de tweede keer verzorgt toneelstichting Ons Eygen Landt spellessen na afloop van een productie en voor de start van de volgende productie. De toneellessen zijn in 't tejaterke Max de Bossustraat 1 in Best. Op maandag 11 en 18 december en op de maandagen 15, 22 en 29 januari en tenslotte op maandag 5 fenruari 2018. steeds van 20:00 tot 22:00. De lessen zijn gratis voor volwassenen en bieden een mooie gelegenheid om te ervaren of toneel voor u een mooie vrijetijdsbesteding zou kunnen zijn.  Voor de lessen heeft het bestuur 3 regisseurs uitgenodigd die elk op eigen wijze de lessen (elke regisseur 2 lessen) zullen verzorgen. Heb je belangstelling? Meld je dan aan via wilvandewiel@onsbrabantnet.nl, uiterlijk zondag 10 december, zodat wij rekening kunnen houden met het juiste aantal deelnemers.

Ook als u een keer moet verzaken kunt u zich aanmelden maar uiteraard verdient het de voorkeur als u alle avonden bezoekt. Mocht het aantal deelnemers te groot worden dan komen belangstellende in volgorde van aanmelding in aanmerking. Na de spelles van 5 februari sarten we met de voorbereidingen van een nieuwe productie. Op dit moment is nog niet bekend welke voorstelling het gaat worden en wie het gaat regisseren,  

Op deze site staat meer informatie over onze stichting en de gespeelde stukken in het verleden.

De site www.tejaterke.nlinformeert u over 't tejaterke en haar gebruikers.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 'Laat Me Niet Alleen'

 

Omslagfoto Laat Me Niet Alleen

Dit jaar brengt de volwassengroep van Ons Eygen Landt een eigen stuk. Laat Me Niet Alleen is een eigentijds, fragmentarisch stuk met veel herkenbare thema's. Het publiek wordt meegevoerd door meerdere verschillende verhaallijnen die subtiel samenkomen.

De kern gaat over een vrienden- en een vriendinnengroep waarbinnen een aantal karakters heftige dingen meemaken. Hoe reageert de rest van de groep daar op? Hoe sterk zijn de vriendschappen? Onder leiding van regisseur Johan van Genechten hebben de spelers uitvoerig geimproviseerd. Naar aanleiding van die improvisaties is het stuk tot stand gekomen. Het is een prachtige en unieke voorstelling geworden die, door de herkenbare thema's en het fantastische spel, het publiek zeker zal raken.

Script: Johan van Genechten en Matthias Tuns Regie: Johan van Genechten Spel: Caspar van de Sande, Henk M. Verver, Jeroen Jansen, Joke Verhoef, Leanne de Jager, Maartje Verblackt, Mae Rovers, Margriet Cornax, Matthias Tuns, Renée van de Corput-Ibes, Ria Versteden, Ruud Op den Kamp, Sophie van de Meerendonk, Tamara Meijer, Wilma Tempelaars, Xandra de Vocht en Yaron Moonen.

Bestel uw kaarten HIER hiernaast of onder het tabje 'Kaarten'.

Speeldata: 3,4,10,11,16 en 17 november 2017 in 't Tejaterke in Best Kaartjes verkrijgbaar voor € 12.50 per stuk (kinderen t/m 12 jaar € 7.50).De foyer is open vanaf 20.00 uur; de voorstelling begint om 20.30 uur.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Productie volwassenengroep 2016: 'Festen'  

flyer Festen

Samenvatting Festen Naar de gelijknamige Deense film uit 1998 van Thomas Vinterberg.Festen draait allemaal om een familiereünie. Vader Helge, het sterke hoofd van een welgestelde Deense familie, viert zijn vijftigste verjaardag. Zijn kinderen, twee zoons en een dochter, hun aanhang en vele familieleden en vrienden komen een feestelijk diner bijwonen. Maar niet iedereen is van plan er een groot feest van te maken. Een van de zoons grijpt het evenement aan om een gruwelijk geheim uit het verleden te onthullen en hierdoor barst de bom. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe verbonden. Een rollercoaster aan gebeurtenissen en emoties. Aangrijpend, onthutsend en hilarisch.

regie: Harold Schraven 

IMG 9283

Groeiend Best artikel Festen

Artikel gb 15 11-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Productie 'Varkens'

Banner deelnemers OEL

een groot succes De productie van de volwassengroep van Ons Eygen Landt is op 9 oktober in première gegaan en werd gespeeld in de voormalige VNB Hasco-loods aan de Oranjestraat 88-100 in Best. ‘Varkens’ is uitgevoerd op 9,10,15,16,17,21,23 en 24 oktober.  Het stuk was een succes; Harold Schraven was in staat er een spektakel van te maken, waarbij je ogen tekort kwam om alles te volgen wat zich in de buurt afspeelde. Ons Eygen Landt dankt iedereen die hieraan bijgedragen heeft.  HET VERHAAL ‘Live like pigs’ van John Arden, door Pé Hawinkels (Varkens) vertaald, beschrijft de poging tot integratie van een woonwagengezin in een doorsnee wijk. Het streven van toneelstichting Ons Eygen Landt is om er een groots theaterspektakel van te maken. Met dit naar de Nederlandse situatie geschreven stuk wordt ingehaakt op de actualiteit: Intolerantie (naar buitenlanders), vandalisme, geweld tegen overheidspersoneel, vervagende normen en waardenbesef, alcoholisme en overspel. Het stuk geeft volop stof tot nadenken over hoe mensen zelf in het leven staan en deze thema’s ervaren.

varkens spelers

fotografiemarijke Varkens 2015 0387

spektakel bij OEL

informatie

nieuws

Binnenkort onze nieuwe website!

 info@onseygenlandt.nl